پس از آنکه السالوادور ارز دیجیتال بیت کوین را به عنوان یک ارز قانونی قبول کرد حدس و گمانهای بسیاری در رابطه با کشورهای بعدی پذیرنده ارز دیجیتال بیت کوین شکل گرفت. همچنین سایت کریپتوکارنسی پیشبینی کرد که نرخ پذیرش کریپتو در سال جاری سه برابر خواهد شد و از ۲۹۶ میلیون به ۱ میلیارد میرسد. مطابق با دادههای این پلتفرم و بررسیهای انجامشده به احتمال بسیار زیاد پس از کشور السالوادور کشورهایی که با تورم و ارزش کم پول مواجه هستند ارز دیجیتال بیت کوین را بهعنوان ارز رسمی خود قرار میدهند. اما به راستی چه کشورهایی پس از السالوادور ارز دیجیتال بیت کوین یا حتی دیگر رمزارزها را بهعنوان یک ارز رایج و قانونی میپذیرند؟ در ادامه به معرفی و بررسی این کشورها میپردازیم، پس تا انتها با ما همراه باشید تا به پاسخ این پرسش دست یابید.
بطورکلی میتوان گفت تمام ارزهای دیجیتال در کشور السالوادور قانونی هستند و هیچ محدودیتی برای آنها تعیین نشده است.
مجلس قانونگذاری السالوادور در ژوئن ۲۰۲۱ ارز دیجیتال بیت کوین را بهعنوان ارز رسمی و قانونی این کشور تایید و تصویب کرد. دقیقاً ۹۰ روز پس از تصویب این قانون بیت کوین بهعنوان یک ارز رسمی و ملی در کنار دلار آمریکا قرار خواهد گرفت. اما به راستی پیشنهاد تصویب ارز دیجیتال بیت کوین بهعنوان ارز رسمی کشور از کجا و توسط چه کسی به مجلس قانونگذاری پیشنهاد شد؟ نایب بوکله، رئیس جمهور کشور السالوادور، این پیشنهاد را با ارائه مدارک و اسناد به محلی قانونگذاری ارائه داد و این محلی پس از رایگیری شفاف با ۶۲ رای مثبت، ۱۹ رای منفی و ۳ رای ممتنع آن را تصویب کرد.
همانطور که گفتیم نایب بوکله پیشنهاد خود را با مدارک و اسناد ارائه داد، مفاد قانونگذاری پیشنهاد بوکله به قرار ذیل است؛ هدف اصلی از تصویب ارز دیجیتال بیت کوین بهعنوان ارز رسمی و قانونی کشور السالوادور ایجاد یک نظام دارایی رسمی و آزاد است که در آن هیچ محدودیتی برای تعداد. معاملات وجود ندارد. درنتیجه هرفرد اعم از دولتی و خصوصی، حقیقی و حقوقی میتواند در بستر نظام دارایی ارز دیجیتال بیت کوین بدون هیچ محدودیتی بنابر نیاز خود به انجام معاملات خود بپردازد.
پس از تصویب ارز دیجیتال بیت کوین بهعنوان ارز رسمی کشور السالوادور تمام کسبوکارها باید بیت کوین را در ازای ارائه خدمات و کالاهای مختلف بپذیرند. دقت داشته باشید که در این بند هیچ عذری موجه نیست مگر آنکه کسبوکار موردنظر نتواند خدمات و کالاهای مورد نیاز معامله را فراهم آورد.
ارز دیجیتال بیت کوین پس از بحث و گفتوگوهای بسیار در نهایت از سال ۲۰۱۹ فعالیت خود را بطور آزمایشی آغاز کرد.
رییس جمهور السالوادور، نایب بوکله، از مدتها پیش یعنی سال ۲۰۱۷ زمانی که بهعنوان شهردار السالوادور مشغول به فعالیت بود علاقه خود به بیت کوین را آشکارا اعلام کرد. بلومبرگ در ژوئن ۲۰۲۱ اعلام کرد که بپکله و تعدادی از اعضای حزب نوواس آیدیاس از سالها پیش مالکیت بیت کوین را در دست دارند.
لازم به ذکر است که نوواس آیدیاس که به معنای ایدههای جدید است نوعی حزب سیاسی و پوپولیستی در کشور السالوادور به شمار میآید که در تاریخ ۲۵ اکتبر ۲۰۱۷ تأسیس و راهاندازی شد. همچنین دقت داشته باشید که این حزب در شهر سن کشور السالوادور قرار دارد.
دهکده ساحلی الزونته از سال ۲۰۱۹ در حوزه استفاده از بیت کوین تجارت بسیار زیادی دارد. این دهکده حقوق و دستمزد کارمندان و کارکنان خود را با ارز دیجیتال بیت کوین پرداخت میکند. همچنین تمام قبوض و صورت حسابهای این دهکده با بیت کوین پرداخت میشود. جالب است بدانید که شما میتوانید با استفاده از بیت کوین در این جزیره خرید موادغذایی و دیگر کالاها را در مغازههای محلی با بیت کوین انجام دهید.
در تاریخ ژوئن ۲۰۲۱ در شهر میامی یک کنفرانس برگزار شد. نایب بوکله، رئیس جمهور الساوادور، در این کنفرانس اظهار داشت که به دنبال انتشار مصوبهای است که بیت کوین را بهعنوان ارز قانونی این کشور به رسمیت بشناسد. همچنین بوکله گفت بیت کوین مشاغل جدید و نوینی روی کار میآورد و به تأمین مالی هزاران نفر در خارج از اقتصاد رسمی کشور کمک میکند. نایب بوکله گفت با توجه به اینکه بیش از هفتاد درصد شهروندان السالوادور خدمات بانکی ندارند، تصویب ارز دیجیتال بیت کوین در زندگی آنها تاثیر بهسزایی خواهد داشت. درنهایت بوکله اظهار کرد که تصویب ارز دیجیتال بیت کوین بهعنوان ارز رسمی موجب افزایش سرمایهگذاری و کاهش هزینههای خدمات فعلی برای حوالههای مالی میشود.
درنهایت همانطور که گفتیم در تاریخ ۹ ژوئن ۲۰۲۱ با اکثریت آرا ارز دیجیتال بیت کوین بهعنوان ارز رسمی کشور السالوادور تصویب شد. بیت کوین نود روز پس از انتشار رسمی این قانون بهعنوان دارایی قانونی و رسمی السالوادور تصویب شد.
پس از آنکه ارز دیجیتال بیت کوین بهعنوان ارز رسمی کشور السالوادور تصویب شد، شایعات مختلفی مبنی بر تصویب دیگر ارزهای دیجیتال در این کشور بهعنوان ارز رسمی نیز منتشر شد. اما نایب بوکله، رئیس جمهور کشور السالوادور، در مصاحبهای که با پیتر مککورمارک و طرفداران ارز دیجیتال بیت کوین تشکیل داد اعلام کرد که داشتن دو ارز دیجیتال یعنی بیت کوین و دلار در کنارهم امری بسیار سخت و طاقتفرسا است، درنتیجه کشور السالوادور قصد ندارد هیچ ارز دیجیتال دیگری بهعنوان ارز رسمی خود تصویب کند. اما در این کشور فعالیت هیچ آلت کوینی ممنوع نیست. همچنین محدودیتی نیز برای فعالیت آنها مشخص نشده است.
بوکله درنهایت تأیید کرد که در السالوادور پروژههای دیگر ارزهای دیجیتال نیز کاملاً آزاد هستند و هیچ محدودیتی ندارند.
چارلز هاسکینسون، خالق ارز دیجیتال کاردانو، که در پادکست لکس فریدمن حضور داشت اعلام کرد که به هیچوجه نمیتوان اقدام کشور السالوادور را نسبت به آذر دیجیتال نادیده گرفت. همچنین وی اضافه کرد که تیم رسمی او ممکن است برای بررسیهای بیشتر در رابطه با قانون تصویبشده به السالوادور سفر کند.
مالرز مدعی است که در زمان اوج فعالیت این نرمافزار در کشور السالوادور ۲۰ هزار نفر وارد این پلتفرم شدند. همچنین مالرز در یک سخنرانی احساسی که در کنفرانس بیت کوین بود اظهار
درنهایت نیز مالرز گفت که شرکت زاپ قصددارد یک دفتر مرکزی با همکاری با همکاری شرکت بلاک استریم در السالوادور افتتاح کند.
اقتصاددان مشهور: اقتصاد السالوادور با پذیرش بیت کوین نابود میشود.
استیو هانکه که یکی از اقتصاددانان بسیار معروف و مشهور است نسبت به اقدام کشور السالوادور در رابطه با تصویر ارز دیجیتال بیت کوین بهعنوان ارز رسمی و قانونی واکنش نشان داد و اعلام کرد که این ارز برای انجام معاملات روزانه ارز مناسبی به شمار نمیآید.
دقت داشته باشید که استیو هانکه به مدت یکسال بهعنوان اقتصاددان ارشد دولت رونالد ریگان خدمت کرده است. در آن زمان وی بیت کوین را یک دارایی سوداگرانه باارزش بنیادی صفر توصیف کرد و پس از تصویب بیت کوین بهعنوان دارایی رسمی در السالوادور اعلام کرد که این قانون اقتصاد السالوادور را نابود خواهد کرد.
هانکه در مصاحبهای که با کیتکو نیوز اظهار داشت که در حال حاضر دارندگان بیت کوین در کشورهایی نظیر؛ روسیه و چین میتوانند از السالوادور به منظور نقدکردن داراییهای بیت کوین خود استفاده کنند و به این ترتیب ذخایر دلاری السالوادور را بطورکامل خالی کنند، درنتیجه اقتصاد السالوادور در مدت زمان کوتاهی نابود خواهد شد.
درنهایت هانکه در مصاحبه خود نمایندگان مختلف در السالوادور که به تصمیم رئیس جمهور این کشور رای مثبت دادند را احمق خطاب کرد و از آنها پرسید که در کشوری که مردمش از پول نقد استفاده میکنند چگونه بیت کوین میتواند بهعنوان یک پول قانونی در معاملات روزمره استفاده کند؟
پیش از هرچیزی بهتر است که تفاوت میان قانونیکردن رمزارز و پیدایش کریپتو را روشن کنیم.
لازم به ذکر است که امروزه اگر از افراد بپرسیم که پس از السالوادور کدام کشور ارز دیجیتال بیت کوین را بهعنوان ارز رسمی تصویب میکند بدون شک پاسخ پاراگوئه، ونزوئلا، آنگویلا و دیگر کشورهای کوچک است. اما اگر به نرخ پذیرش کریپتو در کشورهای مختلف بنگریم همهچیز فرق خواهد کرد.
دقت داشته باشید که پذیرش کریپتو با قانونیکردن کریپتو یکسان نیست. برای مثال در کشوری نظیر؛ ویتنام نرخ پذیرش کریپتوکارنسیها بسیار بالا است اما دولت این کشور از هیچ تلاشی برای ممنوعکردن کریپتو دریغ نمیکند. اما در سمت دیگر در کشوری نظیر السالوادور نرخ پذیرش بیت کوین بالا نیست اما این ارز، ارز رسمی این کشور است.
درنتیجه دقت داشته باشید که درک موارد زیر لازم و ضروری است؛
· پذیرش کریپتو به معنای استفاده از آن در یک کشور است.
· قانونیسازی کریپتو به این معنا است که رمزارز رسماً بهعنوان دارایی یا ارز شناخته میشود. ممکن است بطور قانونی مورداستفاده قرار گیرد و احتمالاً مشمول مالیات شود.
· تبدیل کریپتو بهعنوان ارز رایج یعنی رمزارز یک وسیله رسمی پرداخت خواهد شد.
لازم به ذکر است که در حال حاضر فقط السالوادور جز دسته آخر است و با وجود انتقادهای صندوق بینالمللی پول ثابت قدم مانده است. همچنین دقت داشته باشید که با توجه به اینکه بیت کوین در السالوادور قانونی است، مطابق با گزارشها تنها برخی از مردم السالوادور مزایای آن را میدانند و آن را بهعنوان یک ارز قبول میکنند.
فکر میکنید کدام کشورها پس از السالوادور شانس استفاده از بیت کوین بهعنوان ارز رسمی را دارد؟ در ادامه به محتملترین گزینهها را مورد بررسی قرار میدهیم.
دقت داشته باشید که به دلیل لایحهای که شایعه شده بود پاراگوئه بیت کوین را بهعنوان آذر رایج اعلام میکند این کشور متحملترین نامرد این رتبهبندی است.
در سال گذشته کارلوس رژالا، نماینده کنگره پاراگوئه، در توییتر قول اتفاق بزرگ داد. اما پس از آنکه بررسیهای لازم انجام شد مشخص شد که این توییت یک ترفند تبلیغاتی بوده و قصد رژالا تبدیل بیت کوین به یک ارز رایج نبود. همچنین رژالا نیز خود اعلام کرد که تبدیل بیت کوین به ارز رایج غیرممکن است.
لازم به ذکر است که با وجود این تعابیر سنای پاراگوئه لایحه استخراج رمزارزها را تأیید کرد و اصطلاحات کلیدی داراییهای مجازی و ارزهای دیجیتال را تعریف کرد. بطورکلی دقت داشته باشید که مفاد این لایحه به نفع ارزهای دیجیتال است اما با این وجود پاراگوئه قصد ندارد که به السالوادور بعدی تبدیل شود.
در سمت دیگر ونزوئلا برخلاف پاراگوئه ثبات اقتصادی ندارد و تحت تأثیر تورم بسیار شدیدی قرار دارد. همچنین در ونزوئلا پول رسمی و ملی عملا بیارزش است.
جالب است بدانید که مردم کشور ونزوئلا برای امرار معاش خود به بازی اکسی اینفینیتی روی آوردهاند. درنتیجه پذیرش و افزایش پذیرش کریپتو در ونزوئلا چندان عجیب نیست.
در حال حاضر کریپتو نه تنها در فرودگاههای ونزوئلا بلکه در زندگی مردم نیز به دلیل نیاز بهعنوان یکی از روشهای پرداخت کاربرد دارد.
بررسیها نشان میدهند که مردم کشور ونزوئلا برای محافظت از دارایی و درآمد خود در برابر تورم بسیار شدید از استیبل کوینها استفاده میکنند. دولت این کشور نیز این روند را دنبال کرده است و برای مقابله با استیبل کوینها و بیت کوین بولیوار دیجیتال را معرفی کرده است. همچنین ونزوئلا در سالهای اخیر برای ارزهای دیجیتال ۲۰ درصد مالیات تعیین کرده است تا به این ترتیب شهروندان به جای کریپتوهای خصوصی به سمت ارز دیجیتال ملی بروند و ارز دیجیتال ملی ارزش و محبوبیت خود را از دست ندهد.
درنهایت همانطور که گفتیم ونزوئلا یکی از کشورهای رایج است که با استفاده از ارزهای دیجیتال و پذیرش کریپتو مزایای بسیاری به دست آورده است اما فراموش نکنید که دولت مستبد ونزوئلا ارز دیجیتال بیت کوین را به سادگی بهعنوان ارز رایج کشور خود نمیپذیرد. میتوان گفت کریپتو در کشورهای آمریکای جنوبی بطور فزاینده وجود دارد و استقبال خوبی از آن میشود، اما با این وجود امکان قانونیکردن و معرفی آن بهعنوان ارز رایج در این بخش از جهان غیرممکن است.
آنگویلا در رتبه سوم پذیرش ارز دیجیتال بهعنوان ارز رایج قرار دارد اما یک کشور جزیرهای کوچک به نام تونگا احتمال بسیار زیادی جهت پذیرش رمزارزها دارد.
تونگا یک کشور جزیرهای در اقیانوس آرام است که تلاش دارد با الگوگرفتن از السالوادور بیت کوین را به ارز رایج خود تبدیل کند.
دقت داشته باشید که تونگا پس از سونامی اخیر کمکهای مالی با بیت کوین را میپذیرد. همچنین این کشور ۱۰۴۰۰۰ نفر جمعیت دارد، به همین خاطر مزایای پذیرش بیت کوین در تونگا از خطرات اقتصادی آن بیشتر است.
لازم به ذکر است که در کشور تونگا نیز مانند کشور السالوادور آتشفشانهایی وجوددارد که میتواند از انرژی آنها جهت استخراج بیت کوین استفاده کند.
درنهایت فراموش نکنید که بدون آگاهی از چشمانداز سیاسی کنونی در تونگا ارزیابی واقعگرایانه بودن برنامههای لرد فوسیتوآ کمی دشوار است، اما میتوان گفت واقعبینانهترین احتمال جهت پذیرش ارزهای دیجیتال بهعنوان ارز رسمی در تونگا وجود دارد.
پیش از هرچیزی دقت داشته باشید که اوکراین و روسیه در یک بنبست ژئوپلیتیکی فرو رفتهاند اما در حوزه پذیرش و قانونیکردن ارزهای دیجیتال بازیگرانی کلیدی و مهم به شمار میآیند. دقت داشته باشید که اوکراین اخیراً بیت کوین را قانونی کرده و در این رابطه نیز لایحهای تصویب کرده است. مطابق با این لایحه اوکراین تبدیل به مرکز کریپتوی آینده خواهد شد. اوکراین در رتبههای اول شاخص پذیرش کریپتو نیست اما با این وجود همچنان یکی از کشورهای پیشرو محسوب میشود. همچنین اقتصاد متزلزل اوکراین نیاز مبرمی به یک آب از در راستای افزایش استانداردهای زندگی دارد. درنتیجه میتوان گفت پیوستن اوکراین به کشورهای دوستدار کریپتو کاملاً منطقی است.
در سمت دیگر کشور روسیه از ابتدا تاکنون در رابطه با موضع خود در حوزه ارزهای دیجیتال مرموز بوده است. رویکرد دوگانه روسیه موجب شد که چندین بار از السالوادور انتقاد کند و به دنبال اعمال ممنوعیت رمزارزها باشد. اما بطور ناگهانی کریپتو را ممنوع نکرده و بیت کوین را یک ارز درنظر گرفت. دقت داشته باشید که هنوز مشخص نیست که چه مقدار از رفتارهای روسیه بخاطر دلایل ژئوپلیتیک است اما میتوان گفت با این رفتار کشور روسیه کشورهایی نظیر ایالات متحده محبپر میشوند که قوانین سازگار با کریپتو تصویب کنند.
رئیس جمهور تانزانیا نیز پس از پذیرش بیت کوین در السالوادور از بانک مرکزی خود خواست که شروع به بررسی پذیرش بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال کند. درنتیجه میتوان گفت تانزانیا نیز از دیگر کشورهای آماده استقبال از ارز دیجیتال بیت کوین بهعنوان ارز رایج است.
شایان ذکر است که حجم معاملات ارزهای دیجیتال در کشور تانزانیا بیش از صد هزار دلار در یک هفته اخیر است.
سامیه صولحو حسن، رئیس جمهور تانزانیا، با تأکید بر تأثیر فزاینده داراییهای دیجیتال بر امورمالی جهان اظهار داشت که شاهد ظهور سیر جدیدی در اینترنت هستیم. همچنین وی با تأکید بر اینکه ارزهای دیجیتال در منطقه آفریقای شرقی مورد پذیرش واقعنشده و توسعهنیافته است اظهار داشت که؛ در سراسر منطقه، ازجمله تانزانیا، هنوز این مسیر پذیرش نشده یا اینکه از آن استفاده نمیکنند.
همانطور که گفتیم در حال حاضر بیشتر کشورها از قانونیکردن ارزهای دیجیتال خودداری میکنند و حتی برخی کشورها فعالیت ارزهای دیجیتال را بطورکامل ممنوع میکنند. در رابطه با قانونیکردن ارزهای دیجیتال وعدههای بسیاری نظیر وعده سناتور آریزونا وجوددارد که هدف از آنها جلب توجه عمومی است.
درنهایت فراموش نکنید که اگر کشورهایی نظیر؛ اوکراین و پاراگوئه از مزایای قانونیشدن رمزنگاری بهره ببرند در اکوسیستم کریپتو ترس از دستدادن فرصت سرمایهگذاری به فراوانی دیده میشود. همچنین بطورقطع نمیتوان گفت که کدام کشورها قانونیکردن ارزهای دیجیتال را در دستورکار خود قرار میدهند اما ارزهای دیجیتال نسبت به گذشته تفاوتهای بسیاری کردهاند و جایگاه مهمتری یافتهاند، درنتیجه بدون شک این ارزها در آینده بهعنوان ارز رسمی کشورهای بیشتری مورد پذیرش قرار میگیرد.
مرجع : coin360