بیت کوین یکی از مهمترین ارزهای دیجیتال است که به عنوان پرچمدار بازار کریپتوکارنسیها شناخته میشود. رمز ارزهای دیجیتال و در رأس آنها بیت کوین، به صورت غیر متمرکز ایجاد شده است و این موضوع از هرگونه فریب و مشکلات دیگر جلوگیری به عمل خواهد آورد. اما یکی از پدیدههایی که بیت کوین با آن مواجه است، پدیده سلفیش ماینینگ (Selfish Mining) است. این پدیده به یکی از مشکلات این بازار و بیت کوین تبدیل شده است که به واسطه آن یک نفر تمامی ارزهای بیت کوینی که استخراج شدهاند را با فریب دیگران، مال خود خواهد کرد. ما در این مطلب به بررسی این پدیده میپردازیم و سعی داریم تا شما را با آن آشنا کنیم تا از خطرات آن و راهکارهای مقابله با آن با خبر شوید. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
سلفیش ماینینگ به معنای استخراج خودخواهانه میباشد. در واقع یک ماینر سعی میکند تا تمامی ماینرهای دیگر را فریب دهد تا آنها بر روی بلاکهای دیگری فعالیت کنند. در این استراتژی، ماینر خودخواه به صورت متمرکز عمل میکند و با فریب ماینرهای دیگر، تمامی استخراجها را برای خود اعمال میکند.
در واقع در این روش، تبانی بین ماینرها به وجود میآید و در این رخدادها یک ماینر سود خواهد کرد و دیگر ماینرها ضرر خواهند کرد. حال بهتر است تا این رخداد را با یک مثال برای شما بیان کنیم تا بتوانید به خوبی مفهوم آن را بفهمید.
فرض کنید 4 نفر در حال استخراج هستند و تلاش میکنند تا بلاکها را استخراج کنند و از این راه سود به دست بیاورند. این چهار استخراج کننده به نامهای علی، محمد، رضا و حسین وجود دارند. در این بین و در حین استخراج، سه نفر از آنها به نامهای محمد، رضا و حسین به صورت قانونی در حال استخراج هستند. اما در این بین علی سعی میکند تا از سیستم بهره برداری و سو استفاده کند.
در این حالت سه نفر دیگر در حال استخراج بلاکهای جدیدی هستند که پیدا کردهاند. در واقع این سه ماینر به خوبی کار خود را انجام میدهند و بلاکهای استخراج شده توسط خود را به دیگر بلاکهای موجود در بلاکچین اضافه میکنند.
در این بین علی سعی میکند تا بلاکی که در حال استخراج دارد را نزد خودش حفظ کند و آن را به زنجیره بلاکها اضافه نکند. در واقع، علی یک هدف خودخواهانه را در پیش گرفته است و ممکن است در این راه بتواند دو بلاک را به صورت پی در پی پیدا کند.
اگر بخواهیم این موضوع را به صورت دقیقتر بیان کنیم باید بگوییم که فرض کنید که بلاک شماره 900000 پیدا شده است. محمد، رضا و حسین تلاش خواهند کرد که بلاک 900001 را پیدا کنند. حال علی بلاک شماره 900001 را پیدا کرده است اما آن را به بلاکچین اضافه نکرده است و اطلاعات آن را محفوظ نگه داشته است. سه نفر دیگر در حال یافتن بلاک شماره 900001 هستند در حالی که علی به سمت پیدا کردن بلاک 900002 رفته است و از این حیث شانس دارد تا آن را پیدا کند و سود بیشتری را به جیب بزند.
حال بلاکچین علی دو خانه جلوتر قرار دارد. البته به شرطی که علی بتواند با حفظ این فاصله، جلوتر از زنجیر دیگر هم حرکت کند. حال با جلو رفتن سه نفر دیگر، اختلاف بلاکچین اصلی با آن چیزی که در اختیار علی است به یک بلاک خواهد رسید. حالا زمان آن میرسد که ماینر علی، بلاکچینی که در اختیار خود دارد را بر ملا میکند.
اکنون بلاک چین علی طول بیشتری به نسبت زنجیره دیگر بلاکها دارد. در این هنگام باید سه نفر دیگر طول زنجیر را دنبال کنند تا به بلاکچین علی که فاصله گرفته است، برسند. متأسفانه تمامی زحمت ماینرهای دیگر به هدر میرود. علی توانسته است با روشی که سلفیش ماینینگ (Selfish Mining) نام دارد، تمامی پاداشها را از آن خود نماید و به این ترتیب سه ماینر دیگر فریب خوردهاند.
حال که با نحوه کار کردن سلفیش ماینینگ آشنا شدهاید میخواهیم به این موضوع بپردازم که آیا این عمل برای ارز دیجیتال بیت کوین و شبکه بلاکچین آن خطراتی دارد یا بی خطر است؟
در واقع میتوان گفت که این عملکرد باعث میشود تا اتلاف بسیار زیادی انجام بپذیرد. یکی از دلایلی که شرکت کنندگان و ماینرها، این کار را انجام میدهند این است که اگر بخواهند به صورت قانونی و با رعایت پروتکلها این کار را انجام دهند، سود به دست آمده برای آنها تقسیم خواهد شد و سود کمتری به دست میآورند. در نتیجه این کار، ماینرها به مهاجم الحاق پیدا خواهند کرد و این موضوع میتواند اوضاع را برای بلاکچین بیت کوین بدتر نماید.
همچنین بخوانید:
اثر شبکه چیست و چطور روی حوزه ارزهای دیجیتال تاثیر میگذارد؟
بسیاری از کارشناسان سلفیش ماینینگ را به عنوان یک خطر در نظر گرفتهاند. البته آنها این خطر را به عنوان یک خطر بزرگ در نظر گرفتهاند که میتواند تهدید بزرگی برای بیت کوین به شمار بیاید. این موضوع باعث خواهد شد تا هش ریت استخرهای ماینینگ، در شبکه بیت کوین بیشتر شود.
این موضوع به آن دلیل است که شرکت کنندگان دیگر، سعی میکنند با ماینر هایی که در این امر موفق عمل کردهاند، همکاری نمایند تا بتوانند به سودهای بسیار بهتری دست پیدا کنند. اگر این اتفاق بزرگ شود و حملات مختلف بزرگ و بزرگتر شوند، شبکه بلاکچین بیت کوین باید منتظر یک خرابکاری بسیار گسترده باشد که این موضوع میتواند خسارات زیادی را به این شبکه وارد کند. البته این شبکه به هیچ وجه نمیتواند با این حملهها نابود شود و از بین برود اما مطمئناً آسیبهای زیادی خواهد دید.
میدانیم که این اقدام برای شبکه بیت کوین ضررهایی را در پیش خواهد داشت اما به طور کلی خصوصیات و ویژگیهایی دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
· استخراج سلفیش ماینینگ به عنوان یک استراتژی شناخته میشوند که در آن یک راهکار برای ارز دیجیتال بیت کوین اعمال میشود. در این استراتژی، ماینرهایی که به دنبال کسب سود بیشتری هستند به صورت گروهی حمله میکنند و برای این که سود بیشتری را به دست بیاورند در شبکه بلاکچین بیت کوین نفوذ میکنند. آنها اگر چه ممکن است سودی را به دست بیاورند اما به خود شبکه و ماینر هایی که به صورت قانونی در حال استخراج ارز دیجیتال هستند ضربههای زیادی وارد میکنند.
· استخراج خودخواهانه باعث میشود تا بیت کوین از حالت غیر متمرکز خود خارج شود و در این زمان روی به حالت متمرکز بیاورد.
· در هنگام استخراج و بعد از آن، ماینرهای سودجو تمامی زنجیرهها را به عنوان زنجیرههایی در نظر میگیرند که هرس شدهاند و بلاک استخراج شده را در به انتهای زنجیرهای اضافه میکنند که به عنوان بلندترین زنجیره فعالیت میکند.
· البته باید بدانید که یک ماینر سودجو و خودخواه در همه حالتها پیروز نمیشود. این ماینر در صورتی پیروز خواهد شد که توان آن بیش از یک سوم توان کل ماینرهایی باشد که در حال استخراج بلاکها هستند. اگر توان کمتری داشته باشد به احتمال زیاد شکست خواهد خورد و در این راه موفق نخواهد شد.
حال که در یافتیم، سلفیش ماینینگ (Selfish Mining) میتواند به ضرر همهی ماینرها تمام شود و میتواند ضربه بزرگی به سیستم بیت کوین وارد کند بهتر است تا به دنبال راهکاری باشیم که از این رخداد جلوگیری کند. به عبارت دیگر آیا راهکاری وجود دارد که بتوان به وسیله آن از بروز این اتفاقات در بیت کوین جلوگیری به عمل آورد؟
تحقیقاتی در این رابطه انجام شده است. شخصی به نام ایتان هیلمن، که یکی از استادان دانشگاهی در آمریکا است توانسته بود مکانیزمی برای جلوگیری از بروز این اتفاق ارائه دهد. او پیشنهاد کرده بود که ماینرهایی که اقدام به استخراج سلفیش ماینینگ میکنند باید مجازات شوند. او پیشنهاد کرده بود که باید از مهرهای زمانی استفاده شود که به هیچ عنوان قابلیت جعل و سو استفاده را ندارند.
این راهکار باعث میشود کسب سود در بین ماینرهای سودجو کمتر شود و آنها نمیتوانند هر موقع که خواستند، بلاکهای استخراج شده را نزد خود نگه دارند و باید بلافاصله پس از استخراج، این بلاکها را در سیستم بلاکچین قرار دهند در غیر این صورت رنه با کاهش سود مواجه خواهند شد.
سلفیش ماینینگ (Selfish Mining) یکی از روشهایی است که برخی از ماینرها از آن استفاده میکنند. در این روش استخراج، یک ماینر سعی میکند تا با فریب بقیه ماینرها تمامی سود و استخراجها را به نفع خود تمام کند. به صورت کلی میتوان گفت که در این میان تمامی ماینرها ضرر خواهند کرد. حتی ماینر سودجو و خودخواه در صورتی میتواند شانس پیروزی داشته باشد که توانی بیش از یک سوم توان کل ماینرهایی داشته باشد که در حال استخراج بلاکها هستند. در این بین شبکه بیت کوین نیز ضرر زیادی را تجربه خواهد کرد.
البته اگر ماینر خودخواه بتواند این کار را با موفقیت به اتمام برساند، میتواند سود بسیار زیادی را به جیب خود بزند. با این اتفاقات شبکه بیت کوین در معرض تهدیدهای بزرگی قرار میگیرد. اگر چه شبکه از بین نخواهد رفت اما ممکن است کاهش قیمتی زیادی را تجربه کند. در یک کلام میتوان گفت که با بروز این اتفاقات همه از آن ضرر خواهند کرد.
مرجع: